dinsdag 4 september 2012

Kaart rivier Mississippi, Noord-Amerika en Verenigde Staten

Kaart rivier Mississippi in Verenigde Staten
De rivier de Mississippi is na de Missouri de langste rivier van Noord-Amerika en van de Verenigde Staten. De rivier heeft een lengte van 3.766 kilometer en een stroomgebied van 3,26 miljoen km2.

Het Itascameer, in het noorden van de staat Minnesota, en de riviertjes die dit meer voeden worden beschouwd als de bron van de Mississippi. De rivier mondt uit bij Pilottown, bij de stad New Orleans in de staat Louisiana, in de Golf van Mexico.

De rivier stroomt door de regio's Middenwesten en Zuid van de Verenigde Staten en door of langs tien staten. Dit zijn Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana.

In het brongebied stroomt de rivier door verschillende meren. De Mississippi stroomt vervolgens ten zuiden van Minneapolis door een ongeveer 12 kilometer lange kloof, en verbreedt zich daarna tot Lake Pepin.

Ten zuiden van de stad Cairo, in de staat Illinois, begint de rivier te meanderen. De Mississippi is via de Illinois Waterways verbonden met de Grote Meren.

De vlakte van de benedenloop van de rivier kenmerkt zich door de vele afgesneden meanders en moerassen.

De waterloop van de Mississippi wordt met tal van stuwen en dammen gecontroleerd.

De Mississippidelta, bij de golf van Mexico, bestaat uit een groot vlechtend stuk rivier met veel zandeilandjes die gevormd worden door het sediment dat de rivier afzet.

Bij de monding brengt de rivier ongeveer 304 miljoen m3 per jaar aan materiaal naar de Golf van Mexico. Hierdoor verlegt de delta zich met ongeveer 80 meter per jaar zeewaarts.

Bevaarbaarheid
De Mississippi is over een afstand van 3.477 kilometer bevaarbaar.

Via kanalen kunnen watervallen en stroomversnellingen gemeden worden. Er zijn ook waterreservoirs aangelegd die een te lage waterstand ten behoeve van de scheepvaart kunnen corrigeren.

Zijrivieren
De Mississippi telt bijna 250 zijrivieren. De grootste rivieren daarvan zijn, vanaf de bron, de Minnesota, St. Croix, Chippewa, Wisconsin, Rock, Cedar, Iowa, Des Moines, Illinois, Missouri, Ohio, White, Arkansas, Yazoo en Red River.

De belangrijkste zijrivier van de Mississippi is de Missouri, die in Saint Louis in de Mississippi uitmondt.

Bij de monding van de Red River, aan de noordgrens van de staat Louisiana, splitst de Mississippi in zijn belangrijkste aftakking, de Atchafalaya River.

Steden aan Mississippi
De belangrijkste steden langs de rivier de Mississippi zijn Minneapolis, St. Paul, La Crosse, Dubuque, Davenport, Burlington, Quincy, Saint Louis.

Cape Girardeau, Cairo, Memphis, Helena, Greenville, Vicksburg, Natchez, Baton Rouge en New Orleans.

Kaart Mississippi
De rivier de Mississippi in de Verenigde Staten stroomt door of langs de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana.

Kaart Mississippi rivier in Verenigde Staten en stroomgebied